tovább >>>
Főoldal | Email | Belépés napja. Keresés itt:
   Minden motor A-Z Hírlevél | Médiaajánlat | Impresszum

Zöld mindenes 2.0 Kawasaki KLE 650 Versys teszt 2013
[InfoBike.hu | Pale-Infobike] Felvétel dátuma: 2013.05.15
Kawasaki, KLE 650, Versys, ABS, teszt


Versys nevében is a sokoldalúságra utal, így nem csoda, hogy a Kawasaki középkategóriás mindenesével szemben nagy elvárásaim vannak, lássuk 2013-ban is van helye a piacon egy ilyen sokoldalú motornak.

Még mielőtt ráülnénk a motorra érdemes említést tenni a sokoldalúságról. A Kawasaki mérnökei hatalmas kreatívitással rendelkeznek.  A mindenes inkább endurrós külsővel rendelkező Versys mellett egy naked ER-6 N és egy idomos túra-sport ER-6 F gépet szolgál ki ugyanaz a 2 hengeres 650 cm3-is erőforrás és még a nagyon jellegzetes oldalt elhelyezett hátsó rugóstag is hasonló mindhárom gép esetében.

 

A Kawasaki mérnökei feladták a leckét a vásárlóknak, küllemével inkább a korábbi Párizs-Dakaron is futott túra-endurókat jutattja eszembe, de valójában egy nagyon praktikus, magas építésű, inkább az aszfalt szánt kétkerekűvel van dolgunk.

Az ülésmagasság nem túl alacsony, 845 mm-rel a föld fölött foglalunk helyet, ami nálam azt jelentette, hogy 175 cm-es magaságommal telilappal nem, viszont lábujhegyen mindkét lában leér. A magas üléshelyezet jól jön a mindennapi közlekedésben, mivel magasan ülve jól láthatjuk az előttünk zajló eseményeket, ezenkívül fellélegezhetnek azok a kollégák, akik 180 cm feletti magassággal szenvedtek eddig a átlag 800 mm-es ülésmagasságon. 

 

Az ülésen helyet foglalva a lábtartó kényelmes pozícióban utra kész, a kormány is egyenes üléspozíciót eredményez. A jó kezelhetőség nem ér véget abban, hogy nem kell a kormány mögött görnyednünk és összecsomagolva a nyakunkba véve a lábunkat motorozni, a kényelmes, mindennapi közlekedésre szánt üléspozíció mellett a sorkettes keskeny és kompakt blokk karcsú vázat eredményez, ami méginkább hozzájárul, hogy motorunk egy jól kezelhető mindennapi társ legyen a hétköznapokban és hétvégén egyaránt. 

 

A sorkettes aggregát lóerő és nyomaték maxiumumban nem veszi fel a versenyt a sornégyesek nyújtotta száraz tényadatokkal, viszont használat közben megfordíthatja a mérleg állását az, hogy ellentétben a sornégyesekkel, a kéthenger lévén már alsó és középtartományban is van nyomaték, így a legiknább használt tartományban erőssebbnek érezzük a gépet, mint 4 hengeres társaiknál. Azonban a 64 lóeró elengedőnek hat, 68 Nm-es nyomaték maximumot már 6800-as percentkénti fordulatszám tartománytól elérjük.A mo­tor ha­sa alá hú­zott dob nem­csak le­tisz­tul­tabb kül­sőt, áram­vo­na­la­sabb for­mát köl­csö­nöz, de a súly­pon­tot is ala­cso­nyabb­ra he­lye­zi, egy ha­gyo­má­nyos el­he­lye­zé­sű hang­tom­pí­tó­hoz vi­szo­nyítva.

2010 óta megjelent változat új első idoma kevésbé osztja meg a közvéleményt az előd típushoz képest

 

A Versys acélcsővázat visel, melyre elől 41 mm-es belsőcső átmérőjű fordított ugynevezett upside-down villa támaszkodik, míg a hátsó rész csillapításáról himbarendszer nélküli hátsó rugóstag gondoskodik.

Ezeknél a gépeknél megszokott, hogy a megfizethető árért cserébe "mindenkinek jó" beállítású futóművet kapunk, nincs lehetőségünk nagyrészt a hátsó rugóstag előfeszítésen kívül állítani a futóművet. A Versysnél kicsit másképp működik ez, ebbe az árba belefért hogy a rugóelőfeszítésen kívül a elől az egyik villaszáron huzófokozati csillapítást is állíthatjuk.

 

 

A nálam járt tesztpéldány két oldalsó dobozzal volt ellátva, így túrázásra tökéletes partnerünk lehet. A hátsó ülés szintén vastagon párnázott, ezért a tesztelés során nem csak nekem, de utasomnak is komfortos utazást biztosított. A hátsó utasnak a lábtartó szerencsére szintén hasonló kényelmet nyújt, mint a pilotának, nem került túl magasra. Utasunk biztonságérzetét növeli még a két oldalt elhelyezett utaskapaszkodó.

Jobb oldalt elhelyezett hátsó rugóstag és a blokk alatt végigfutó kipufogó jellegzetessége a Versys-ER6N-ER6F triumvirátusnak

 

Első napon nagy részét a városban vészeltem át, ami egyrészt élvezetes volt, másrészt kicsit feszélyezett, hogy hátul két doboz helyezkedik el. A megszokott motoros manőverek így kevésbé abszolválhatók, minden egyes piros lámpánál való előrehaladást a sorok között megfontolás és méregetés előz meg. Szerencsére a plusz teendők mellett a Versys észrevétlenül várta az utasításaimat, a gázadáskor nem volt meglepő megugrás, a 6 sebességes váltó közötti fokozatokat nagyon könnyedén vette, a kuplung kar használatához sem kell nagyobb kézi erőt kifejteni.

 

A néhány órás izzasztó városi dzsungelt követően leszedtem a dobozokat és anélkül vágtam neki egy kisebb túrának Budapestről Komáromba. Az útvonalon volt hosszú egyenes, visszafelé érintettem Dobogókő kanyargós szerpentinjeit is. A hosszú egyenesekben nagyobb sebességnél is stabil maradt, annak ellenére, hogy  mindössze 1415 mm-es  rövid tengelytávval rendelkezik. Hazafelé a kanyargós szerpentinen nem tűnt puhának se az első, se a hátsó futómű, igaz a kissé nedves útszakasz miatt nem kerestem a motor határait.

 

 

A Versys amellett, hogy kezes, fogyasztásában is barátságosnak számít. A teszt során 5 liter alatti fogyasztott nálam. A Versys szerintem akkor és annak lehet jó választás, ha olyan motort keresünk, amivel a hétköznapi közlekedés mellett szeretünk túrázni, viszont útjaink nagy részét aszfalton tessszük meg.

Ha viszont szeretnénk tudni, hogy a soros kéthengeres típus, amit  akcióban 2.090.000 Ft-tól (2011-es gyártású) kaphatunk mit kinál a konkurencia, akkor láthatjuk, hogy a Suzukinál V-kettes Vstormot a DL 650-es 2.098.000 Ft-ért vagy a Hondánál a soros szintén 2 hengeres NC700X-et válasszuk 2.200.000 Ft-ért, amiből van duplakuplungos változat is.


 
Technikai adatok
Első fék Dupla tárcsa
Első kerékméret 120/70-17
Hátsó fék Tárcsa
Hátsó kerékméret 160/60-17
Hengerűrtartalom 649.00 ccm
Üzemanyag tartály 18.93 liter
összes adat megtekintése >>>

Cikk kereső
kereső betöltése...

Termék kereső
kereső betöltése...

HirdetésHIRDETÉS


 
 
 
 • Aprilia
 • BMW
 • Ducati
 • Gilera
 • Honda
 • Husqvarna
 • Hyosung
 • Kawasaki
 • Keeway
 • KTM
 • Kymco
 • Malaguti
 • Moto Guzzi
 • Peugeot
 • Piaggio
 • Qlink
 • Suzuki
 • Triumph
 • Vespa
 • Yamaha
Google Google FaceBook

Twitter Youtube

copyright © All Rights Reserved 2010 - 2023 Minden jog fenntartva!
Az oldalon található összes tartalom bármilyen másolása vagy felhasználása csak a szerző írásos engedélyével lehetséges.