tovább >>>
Főoldal | Email | Belépés napja. Keresés itt:
   Minden motor A-Z Hírlevél | Médiaajánlat | Impresszum

Motort szeretnél vagy robogót? Ha nem tudod itt a legjobb választás: Honda NC 750 D Integra teszt
Honda NC 750 D Integra teszt
[InfoBike.hu | Pale] Felvétel dátuma: 2015.01.24
Honda, Integra, NC 750 D


A Honda Integra típusával mutatta be az a csodálatos fejlesztési eljárást, ami segítségével egy aggregát mennyi típusú motort képest kiszolgálni. Naked és enduró mellett maxi robogóba is bekerült ugyanaz a blokk, lássuk, mennyire működik a 3 az 1-ben csoda.

Ma már nem újdonság, lassan három éve lépett piacra az NC (New Concept) modellcsalád, mely teljesen más megközelítésből próbálja elnyerni a vevők tetszését. A kezdetben 700-as, 4 ütemű, kéthengeres erőforrással szerelt modellek, mára 745 cm3-re növekedtek és immáron 3 teljesen más irányt célba vevő vevőcsoportot szólit meg. Korábbi cikkünk a naked típusról az NC 750 S-ről szólt, ezenkívül létezik a cross runner változat, nagyobb rugóúttal szerelt NC 750 X és ezenkívül a mostani tesztünkben bemutatót maxi robogó, melyet NC 750 D-re röviden, Integrára kereszteltek.

 Az új koncepció lényege az volt, hogy csak az kerüljön a motorba, amire tényleg szükség van, az európai motort vásárlók nagy részének nem a maximálisan kihegyezett, a kor legdrágább alkatrészeiből összerakott motorkerékpárjára van szüksége, hanem egy olyan járgányra, amivel jól érzik magukat és egyben nem viszi el a család vagyonát, hanem gazdaságos választás lehet négykerekű és kétkerekű  közötti választáskor. Nem kell 100 lóerő feletti erőforrás és nem feltétlenül szükséges, hogy minden alumíniumból készüljön. Ennek eredményeként született meg a három gazdaságos modell.

Az idomok több helyen való éles megtörése sportos külsőt kölcsönöz a gépnekA tesztalanyhoz érve a naked típus után pár héttel kaptam meg az Integra maxi-robogót. Külsőre egy nagyon jól összerakott, Hondára jellemző precizitással elkészített modellről beszélünk. A robogó szó talán megtévesztő lehet. Miért is mondom ezt? Hiszen az Integra nem jelent más, mint a robogó és motort köztes egyvelege. A Honda mérnökei is ismerték a szokásos kérdést. Milyen tulajdonság kell ahhoz, hogy városban és az elővárosokban is helytálló gépet alkossanak. Ehhez persze mind a motorokban megtalálható dinamizmus és a robogókban jelenlevő könnyű használat lehet a legjobb alap.

Szélvédelem kipipálva az Integrán!Miben más tehát az Integra egy megszokott nagyrobogóhoz képest?

Nem CVT váltó végzi a fokozatok közötti vagy pontosabban fokozatmentes váltást, hanem ugyanaz a dupla kuplungos váltó, ami a másik két NC gépben is elérhető.  A második generációs dupla kuplung működéséről részletesebben itt olvashattok. Ezenkívül a felnikre sem lehet panaszunk, hiszen elől és hátul is 17 colos kerekeken gurulunk, így inkább motoros, mint robogós életérzést tapasztalunk a NC 750D-vel közlekedve. Ha az előző két dologgal sem érnénk be, itt a hajtás sem a robogós megszokott szíj, hanem hagyományos lánchajtás került az Integrára. Így valóban nem tudjuk pontosan, hogy min ülünk. Ha azonban túltesszük magunkat ezen és ráülünk a motorra kényelmes üléhelyzet fogad minket, ami szintén nem a normál maxirobogós nagyon alacsony üléshelyzet, hanem magasabban, a sportos robogóknál megszokott 790 mm-es egyenes üléspozíció, amit felveszünk az ülésen ülve. 

Ezt a nagyon szépen kivitelezett sportos, ugyanakkor nagyon kényelmes ülést sok motor megirigyelhetné


A szélvédelem nagyszerű. A magas plexi mind a felső testünkről eltereli a szelet és a lábtér előtt kialakított idomrész a lábunkról is nagyban elvezeti a menetszelet. A kormány egyenesen ülve majdnem kinyújtott karral kényelmesen elérhető. A lábtér nagyon komfortos van ha városban használjuk, akkor a combunkkal merőleges városi lábtartón helyezhetjük el a lábainkat, ha viszont hosszabb utakra tévelyedünk kinyújthatjuk a lábunkat és kényelmesen élvezhetjük az utazást.
A kényelmes közlekedésen kívül fontos szempont volt a stabilitás. Ennek egyik legfontosabb eszköze a merev vázkialakítás, amit az Integránál gyémánt alakú acélcső biztosít. Ezen kívül nem elhanyagolható, hogy a súlyelosztás is nagyon ideális. Elől és hátul 50%-50%-ban oszlik el a 237 kg-os összsúly. A masszív vázhoz megfelelő futómű párosul, elől 41 mm-es belsőcső átmérőjű hagyományos első villa, míg hátul alumínium lengővillán keresztül csatlakozott központi monoshock rugóstag illeszkedik. Elől és hátul is 120 mm-es a rugóút.

 A korábbi NC szív 670 cm3-is blokkja helyett az NC 750 D-ben  745 cm3-is erőforrás került. A megmaradt 80 mm-es lökethossz mellett a furat 73 mm-ről 77 mm-re növekedett. A régi erőforráshoz képest fontos változtatás a kiegyenlítőtengelyt érintette. A korábbi nagyobb fordulatszámnál jelentkező kellemetlen vibrációk kiküszöbölésére két kiegyenlítő tengely került az aggregátba.
A nagyobb erőforrás egyértelműen nagyobb teljesítményt biztosít. 55 lóerő mellett 68 Nm nyomaték társul. A sorkettes erőforrásnak hála a nyomatéka maximumát egész alacsonyan 4750 percenkéti fordulatnál el is éri.

Digitális és jól átlátható műszerfalat kapott az NC 750 DA nagyméretű kétkerekűvel járva egy nagyon könnyen kezelhető motort ismerhettem meg. Az erőforrás szerintem ebben a motor és kerékpár egyvelegébe illik bele a legjobban. A duplakuplungos váltó igen jól végzi dolgát. A használat módját a jobb oldali kormánykapcsoló segítségével módosíthatjuk. Beindítás után lehet kiválasztani, hogy normál vagy sport állást választjuk. Ha azonban mi szeretnék elvégezni a váltást, akkor bal oldali nyomógomb segítségével megtehetjük azt.

 A Honda mérnökei a robogók tulajdonságainál nem csak a könnyed közlekedést és a nagyon jó szélvédelmet építették az Integrába, a lehetőségekhez mérten a pakolhatóság terén is próbáltak mindent megtenni, hogy a leendő vásárló ne szenvedjen ebben sem hiányt. Az ülés alatt kisméretű sisakot tudunk elhelyezni és ezenkívül egy kisebb méretű kesztyűtartó is helyett kapott a motoron. Kár, hogy a kesztyűtartó nem zárható. Jó pont viszont a kézifék, mely parkoláskor hasznos lehet, mivel megálláskor a váltó üresbe vált át, így lejtös helyen használata célszerű.

Jobb térd felett elhelyezett kézifék hasznos, mivel megállás után üresbe kapcsol a váltó, így rögzíteni kell lejtőn az Integrát.A fékhatás terén is csak pozitív dolgokat mondhatok. Elől 320 mm-es átmérőjű szimpla tárcsa, míg hátul 240-es szimpla tárcsa található. Az alapváltozaton is már ABS-sel szerelt fékrendszer jár. A komfortos fékezést a fékkar állíthatósága biztosítja.

Az öndítítógomb felett található a mód választó, amivel választhatunk normál és sport mód közöttAz Integrával töltött idő alatt a fogyasztás is barátinak bizonyult, vegyes használatban nálam 3,9- 4,1 liter között fogyasztott, ami méretéhez mérten nagyon jó érték. A nálam töltött pár nap alatt nagyon pozitív élményt nyújtott számomra az Integra. Ha nem csak a városban, hanem hétvégén is komfortos utazást szeretnénk, akkor az tesztelt modell jó választásnak bizonyulhat. Ára alapján nem tartozik a legolcsóbb kétkerekűek közé, nálunk 2.680.000 Ft.

 

 
Technikai adatok
Első fék 320mm szimpla tárcsafék kétdugattyús féknyereggel
Első kerékméret 120/70-ZR17M/C (58W)
Hátsó fék 240mm szimpla tárcsafék 1 dugattyús féknyereg
Hátsó kerékméret 160/60-ZR17M/C (69W)
Hengerűrtartalom 745 cm3
Lóerő 55 Lóerő @ 6,250rpm
Száraz tömeg 237 kg
Üzemanyag tartály 14,1 liter
összes adat megtekintése >>>

Cikk kereső
kereső betöltése...

Termék kereső
kereső betöltése...

HirdetésHIRDETÉS


 
 
 
 • Aprilia
 • BMW
 • Ducati
 • Gilera
 • Honda
 • Husqvarna
 • Hyosung
 • Kawasaki
 • Keeway
 • KTM
 • Kymco
 • Malaguti
 • Moto Guzzi
 • Peugeot
 • Piaggio
 • Qlink
 • Suzuki
 • Triumph
 • Vespa
 • Yamaha
Google Google FaceBook

Twitter Youtube

copyright © All Rights Reserved 2010 - 2024 Minden jog fenntartva!
Az oldalon található összes tartalom bármilyen másolása vagy felhasználása csak a szerző írásos engedélyével lehetséges.