tovább >>>
Főoldal | Email | Belépés napja. Keresés itt:
   Minden motor A-Z Hírlevél | Médiaajánlat | Impresszum

Yamaha MT-07 Moto Cage teszt
[InfoBike.hu | Pale] Felvétel dátuma: 2015.05.13
Yamaha, MT-07, Moto Cage, MT07, teszt


Két éve újra szárnyra kapó MT modellcsalád új típusát teszteltük a hétvégén. A tavalyi év talán egyik legjobb ár-értékkel bíró motorkerékpárja az MT-07 volt. Most ennek külön kiadását, az MT-07 Moto Cage vettük górcső alá. Vajon az idei évben is sikerül bezsebelnie ezt a kitüntető címet az új modellnek?Vajon mi a siker titka?

 Elég ha az alábbi legfontosabb három tulajdonságot vizsgáljuk:
    1.    Ár: A meglévő kínálat mellett tavaly 1,8 millió Ft volt az ABS nélküli változat ára. Ha idejében léptünk, akkor még akciósan 1,7 M Ft-ért is hozzájuthattunk az MT-07 példányhoz. Ha körülnézünk az új motor piacon, verhetetlen árnak számított a bevezető ár.  Idén viszont kicsit másként alakul a helyzet  2015-re 1,9 M Ft lett ABS nélküli változat, így a Kawasaki hasonló motorkerékpára árban alatta van a MT-07-nek. A tesztelt példány ára pedig 2,48 M Ft.
    2.    Kezelhetőség: Nagyon könnyű, mindössze 178 kg-os motor kialakításánál centralizálták a tömeget és  a lehető legalacsonyabbra helyezték azt. A végdob elhelyezése is ezt a célt szolgálja. Ezenkívül a motor kompakt kialakítása és jól megválasztott villaszög révén könnyen kezelhető motort alkottak. Mivel nem országúti száguldásra tervezték, a rövid tengelytáv (1400 mm) szűkebb forduláskor jól jön, egyenesfutása
    3.    Külcsín: A megfelelő ár és kezelhetőség mellett a csomagolás is nagyon fontos mérce a motorvásárlásnál. Az MT-07 mérnökeinek volt ideje egy stílusos külsőt varázsolni a motornak, ezenkívül odafigyeltek a részletekre is, így nem találunk rajta semmi gagyit, semmi oda nem illőt.

 


A fenti három pozitív tulajdonság mellett  a MT-07 Moto Cage-nek megvan rá minden esélye, hogy  még inkább a “stunt”-os stílust képviselő feltűnő jelenség legyen idén is az új motorok piacán.

Nemcsak a külcsín a belső is számít!

A tavalyi MT-07 tesztben írtam, hogy nemcsak a külső, de a belső is nagyon rendben van a motort tekintve. Az erőforrás 75 lóerőt képes kipréselni magából. Mindezt úgy, hogy kéthengeres DOHC  erőforrás lévén már alsó és közép tartományban is jóval több lóerőt biztosít mint négyhengeres társai. A blokk 9000 percenkénti fordulatnál éri el a 75 lóerőt, de nyomatéka maximumát, 68 Nm-ert már 6500-as percenkénti fordulattól a rendelkezésünkre bocsátja.

 

A számokon túl a legfontosabb, hogy a motort megülve tényleg azt érzed, hogy te irányítod a motort. Pontosan azt csinálja, amit te szeretnél és a rendelkezésre álló erő a pilóták nagy részének bőven elegendő.

A mai motorgyártásnál sok motorgyártó a költségek lefaragása érdekében több modellnél kevésbé drága acélcsőből készíti a vázat alumínium helyett. Az MT esetében is így jártak el, amivel nincsen semmi baj. Könnyű súlya révén nem érezzük, hogy drágább alumínium vázra lenne szükségünk. Az ár lefaragásához a fordított első villákról és radiális féknyergekről is le kell mondanunk, de mindkettővel elégedettek leszünk, mivel jól bevált hagyományos villa is alaposan végzi dolgát. Elől 282 mm-es, míg hátul 245 mm-es féktárcsák ABS-sel látták el őket, nem volt határozott nyomáspont és egyujjas fékezés, de kategóriájában szintén csak azt tudom mondani, hogy célnak teljesen megfelelnek.

 
Miben más az MT-07 Moto Cage az MT-07-hez képest?

Lényegi változás küllemben található a Moto Cage-en, a motor alapja megegyezik a sima MT-07-tel.
Az egyedi kiadás speciális bukócsövet kapott mindkét oldalra, melyet még egy-egy bukógomba is kiegészít.  Az Moto Cagen állítható fényszórómaszkot találunk és különleges hátsó ülésre cserélték a sima MT-07-en lévőt. A kormányra masszív kézvédők is kerültek, amik fényezésük révén szintén nagyon jól illeszkednek az agresszív megjelenésbe. A védelmet és külső megjelenést is szolgálja a hűtő két oldalára elhelyezett védő rács. A sportos megjelenésről még az élénkvörös domború matricák és a szintén élénkvörösre fényezett 10 küllős alumínium felnik gondoskodnak.

 Utas szállítás

Az új hátsó ülés bordázott kialakítása nem éppen kedvez az utas számára. A hátsó ülésen utazva felér egy fenék masszázzsal az élmény, így ha hosszabb távon tervezünk utas szállítást, válasszuk az alap változatot vagy  szerezzünk be egy gyári extraként kapható kényelmes ülést.

 
 Közlekedés

A 805 mm-re helyezett ülés nem túl magas. Az én 175 cm-mel telitalppal leér mindkét lábam. A műszerfal jól látható, a digitális egységen fő hangsúlyt a fordulatszámmérő indikátor kapta. De a pillanatnyi sebesség és aktuális sebesség fokozat és benzinszint nagyon jól látható. Egyedül gondom a visszapillantó tükörrel volt. Már tavaly is meggyűlt vele a bajom, hatszögletű kialakítása kevésbé előnyös, hamar cserélném, a jobb hátralátás érdekében.

 

Egy kis MT történelem

Az MT modellcsalád első debütálása 2005-ben történt. Elsőként a Yamaha MT-01 jelent meg. 2005-ben szintén hatalmas felhajtás övezte körül az MT-01 megjelenését. Az összes kereskedésben külön MT sarok volt és minden médiumból a MT debütálása volt látható. A sport cruiserként megjelent modell 1674 cm3-is V2-es erőforrással nyűgözte le a nem mindennapi gépre vágyó ügyfeleket.
Az MT-01 mellett megjelent az utca emberének elérhető MT-03 modell. Az XT 660 X és R változatban dolgozó egy hengeres erőforrás dolgozott a kis MT-ben.
Pár év csend után tavaly leporolták a MT modellterveket és újragondolták az MT image-t. Eredményül megjelent az első újragondolt modell, az MT-09. Három henger, egyedi megjelenés emelte a magaslatokba az új típust. Japán sötét oldala tehát bemutatkozott. Ideje volt, hogy második lépésként a menetpróbán nálunk járt modellt is bemutassák a nagyközönség felé. Az MT-07 megjelenése után persze ugyanolyan gőzerővel dolgoztak a MT image-on, így megjelent a tiniknek szánt nyolcadliteres Yamaha MT-125-ös és a Scrambler stílusú Yamaha MT-09 Sport Tracker. Az MT projekt idén sem állt meg, még tavaly bemutatott fiataloknak szánt agresszív külsővel felruházott MT-07 Moto Cage és fejidomos sokkal jobb szélvédelmet nyújtó MT-09 Tracer 2015-ben tovább kényezteti a MT rajongok táborát.

 


A pár nap alatt míg nálam volt a Moto Cage, találkoztam MT-07 tulajdonossal, aki nagyon elégedett volt a motorral és ugyanazt a pozitív tulajdonságokat ecsetelte, amit én is a néhány nap alatt megtapasztaltam.  Az MT-07 nemcsak árban, de minőségben és motorozási élményben is pont azt nyújtja, amit elvársz tőle. Sőt a fogyasztás is kedvező a teszt alatt 5,2 litert fogyasztott 100 kilométerenként. Ezért szívesen látnék én is egy ilyen motort a garázsomban!

Köszönet a tesztmotorért a Yamaha Motor Europe-nak és a tesztruházatért a Shox Kft-nek! 
Technikai adatok
Első fék Hidraulikus kettős tárcsafék, Ø 282 mm
Első kerékméret 120/70 ZR 17
Hátsó fék Hidraulikus tárcsafék, Ø 245 mm
Hátsó kerékméret 180/55 ZR 17
Hengerűrtartalom 689 cm³
Lóerő 55,0 kW (74,8LE) @ 9 000 rpm
Száraz tömeg 178 kg
Üzemanyag tartály 14 L
összes adat megtekintése >>>

Cikk kereső
kereső betöltése...

Termék kereső
kereső betöltése...

HirdetésHIRDETÉS


 
 
 
 • Aprilia
 • BMW
 • Ducati
 • Gilera
 • Honda
 • Husqvarna
 • Hyosung
 • Kawasaki
 • Keeway
 • KTM
 • Kymco
 • Malaguti
 • Moto Guzzi
 • Peugeot
 • Piaggio
 • Qlink
 • Suzuki
 • Triumph
 • Vespa
 • Yamaha
Google Google FaceBook

Twitter Youtube

copyright © All Rights Reserved 2010 - 2024 Minden jog fenntartva!
Az oldalon található összes tartalom bármilyen másolása vagy felhasználása csak a szerző írásos engedélyével lehetséges.